Αfromosia ιδιότητες – δομή – προέλευση: Ξύλο πυκνό και βαρύ (0,62-0,78 gr/cm3). Το εγκάρδιο σκουραίνει στην ατμόσφαιρα και γίνεται πορτοκαλί-καφέ με βένες. Η Afrormosia ,αντέχει στις καιρικές συνθήκες, ξηραίνεται σχετικά εύκολα και διατηρεί τη σταθερότητα της. Διακρίνεται για την ανθεκτικότητα της στην προσβολή μυκήτων και εντόμων λόγω του δεψικού οξέος που περιέχει. Είναι βαρύ, μερικώς σκληρό, συστέλλεται ελάχιστα κατά την ξήρανση, είναι καλό στην επεξεργασία και στο βάψιμο. Πολύ μεγάλη διάρκεια ζωής με αντοχή στους τερμίτες και στους μύκητες .To συναντάμε στη Δ. Αφρική (Κογκό-Γκάνα-Ακτή Ελαφαντοστού).

Πυκνότητα: R(12-15%) = 0,69 gr/cm3

Ιroko ιδιότητες – δομή – προέλευση: Ξύλο μέτριο σε βάρος, έχει χρώμα καφέ . Εκτεθειμένο σε εξωτερικές συνθήκες, σε χρήση σαν κατάστρωμα πλοίου ή έπιπλα κήπου, το χρώμα του ξανοίγει και μοιάζει με τικ. Αναφέρεται να έχει καλές µηχανικές ιδιότητες. Έχει καλή αντοχή σε στατική κάµψη, καθώς και σε θλίψη. Το τροπικό είδος Iroko ευδοκιµεί σε όλη την Τροπική Αφρική, από την ακτή του Ελεφαντοστού ως την Αγκόλα, την Κένυα και την Ανατολική Αφρική και µέχρι το Κονγκό και το Μπενίν.
Πυκνότητα: R(12-15%) = 0,55 έως 0,78 g/cm³ με μέση πυκνότητα 0,64 gr/cm3
Teak ιδιότητες – δομή – προέλευση: Ξύλο βαρύ (610 – 690 kg/m3) και σκληρό. Το πραγματικό Teak της Burma, έχει ομοιόμορφο χρυσαφί – καφέ χρώμα χωρίς σημάδια, άλλα teak άλλης προέλευσης έχουν χρώμα πλούσιο καφέ με σκουρότερα σοκολατί – καφέ σημάδια. Πολύ ανθεκτικό ξύλο, η φυσική του ανθεκτικότητα στις προσβολές από μύκητες και τερμίτες είναι αρκετά υψηλή, ενώ το Teak Oil που περιέχει λειτουργεί ως φυσική απωθητική ουσία για τα ξυλοφάγα έντομα. Φύεται στη Burma και Ινδίες το γνήσιο αλλά και στη Ν.Α. Ασία στην Α. και Δ. Αφρική, Καραϊβική και Βραζιλία.
Πυκνότητα: R(12-15%) = 0,65 gr/cm3
Bangirai ιδιότητες – δομή – προέλευση: Το εγκάρδιο ξύλο είναι καφετί-κίτρινο που σκουραίνει µετά την έκθεση στον ήλιο. Τα “νερά” του είναι ορατά, με λίγες νευρώσεις και ίνες κανονικές, κυματοειδείς. σύµφωνα µε εργαστηριακές
µετρήσεις, διαθέτει αρκετά µεγάλη φυσική διάρκεια και ανθεκτικότητα, ενώ η
αντίστασή του στους τερµίτες είναι µέτρια ως χαµηλή. Το Bangkirai θεωρείται πολύ ανθεκτικό, σκληρό και βαρύ ξύλο µε υψηλή πυκνότητα. Φύεται στην Νοτιοανατολική Ασία.
Πυκνότητα: R(12-15%)= 0,88 έως 0,91 g/cm³.
Ιpe ιδιότητες – δομή – προέλευση: Το σοµφό ξύλο είναι σχεδόν λευκό µέχρι ανοιχτό κίτρινο. Το εγκάρδιο είναι λαδί-καφετί, µε ανοιχτές ή σκοτεινές ραβδώσεις. Ευδιάκριτοι είναι επίσης οι πόροι που έχουν ένα κιτρινωπό χρώµα και φαίνονται και µετά από την κατεργασία του ξύλου. Το εγκάρδιο ξύλο είναι «εξαιρετικά ανθεκτικό»από άποψη φυσικής διάρκειας όπως επίσης και στην επίθεση από τερµίτες και ξυλοφάγα έντοµα. Το ξύλο αναφέρεται να είναι παρά πολύ σκληρό. Η σκληρότητά του είναι µεγαλύτερη του Teak. Φύεται στην Ινδονησία.
Πυκνότητα: R(12-15%)= 0,92 µέχρι 1,15 g/cm³
Padοuk ιδιότητες – δομή – προέλευση: Ξύλο βαρύ (640-800 kg/m3), με εγκάρδιο χρώματος σκούρου κόκκινου προς σκούρο καφέ με κόκκινες γραμμές. Το εγκάρδιο ξύλο είναι πολύ ανθεκτικό. Σκληρό και πολύ σταθερό, έχει πολύ καλή συμπεριφορά στα καιρικά φαινόμενα και μεγάλη αντίσταση σε φαινόμενα αποσύνθεσης και σήψης. Εξαιρετικές μηχανικές ιδιότητες, ειδικά σε κάμψη και θλίψη. Φύεται στο Καμερούν.
Πυκνότητα: R(12-15%) = 0,72 gr/cm3